Presiunea gazului - 30 sau 50 mbar si care sunt diferentele?

 O dilema pe care probabil multi dintre noi au avut-o, atunci cand, fie am dorit achizitionarea unei rulote sau autorulote, fie am achizitionat un gratar sau incalzitor pe gaz. Acest episod din blog-ul nostru va fi si mai apreciat, cel mai probabil, de catre cei care au acesta dilema chiar acum. In acest episod al blogului nostru, veți găsi o imagine de ansamblu referitor la ce presiune aveti nevoie, cand si de ce.

 Incepem de altfel cu o constatare: sistemele de gaz din vehiculele moderne de camping sunt proiectate, de regula, pentru o presiune a gazului de 30 de milibari. Pe de altă parte, grătarele si alte aparate ce utilizeaza gaz, sunt operate cu o presiune a gazului fie de 30 milibari fie de 50 de milibari.

 De ce este importantă distincția?
 In situatie in care deja aveți o rulota sau autorulotă mai veche, sau cumpărați un vehicul recreational mai vechi, second hand, este posibil ca presiunea gazului din acesta să fie încă proiectată pentru 50 de milibari. In acest caz, evident nu este necesară o conversie a sistemului de gaz, cu condiția ca acesta să funcționeze în continuare perfect din punct de vedere tehnic.
Totusi, dacă doriți să operați un aragaz modern, pe gaz, sau încălzitoare cu gaz ce necesita presiune de 30 mbar, într-o autorulotă sau rulotă mai veche, aveți nevoie de un regulator de presiune a gazului. Acesta este conectat, pe traseul gazului, înainte de aparatul cu gaz și reglează presiunea gazului de la 50 de milibari până la cei 30 de milibari necesari.

 Cum stabilesc de ce presiune a gazului am nevoie?
 Atunci când cumpărați un dispozitiv alimentat cu gaz, ar trebui să aflați pentru ce presiune de gaz este proiectat dispozitivul. Spre exemplu, majoritatea aparatelor pe gaz de pe piața germană sunt proiectate pentru o presiune a gazului de 50 mbar. Pe piata din Romania insa, veti gasi ambele variante, adica atat 30 mbar cat si 50 mbar, cea din urma fiind folosita mai rar. Dacă doriți să operați un dispozitiv ce foloseste o presiune de 50 mbar/30 mbar, pe o butelie cu gaz, trebuie să conectați un regulator de presiune corespunzător pentru a avea randament si functionare corespunzatoare a produsul ce-l achizitionati.

 In alta ordine de idei, dacă doriți să conectați aparatul pe gaz direct la sistemul de gaz al rulotei sau autorulotei printr-o priză externă, aveți nevoie de un dispozitiv care este proiectat pentru presiunea gazului sistemului de gaz al rulotei sau autorulotei (de regula 50 mbar pentru vehiculele mai vechi sau 30 mbar pentru autorulote sau rulote moderne).

 Aparatele pe gaz ce utilizeaza presiune de 50mbar sunt mai fiabile, puternice sau economice?
 Daca ne uitam doar spre presiunea gazului, izolat, acest apect nu spune nimic despre performanța unui aparat cu gaz. Astfel, duzele de gaz ale unui aragaz sau grătar cu gaz ce funcționează la o presiune de 30 mbar, au debitul mai mare. Acest lucru înseamnă că duzele sunt mai mari raportat la un dispozitiv ce foloseste o presiune de 50 mbar și permit o cantitate mai mare de gaz să curgă. Prin urmare, performanța este comparabilă.

 De retinut! Dacă veti conecta un aparat pe gaz de 50 mbar, la un sistem de gaz cu presiune de 30 mbar, aparatul nu va funcționa cu puterea necesară si la parametri declarati de catre producator. Dacă, pe de altă parte, conectați un aparat pe gaz de 30 mbar, la un sistem de gaz cu presiune de 50 mbar, aparatul se poate supraîncălzi și, în cel mai rău caz, poate provoca un incendiu.

 Speram ca informatiile de mai sus sa fie utile pentru tine iar calatoriile si iesirile tale in aer liber sa fie sigure si pline de Aventura!
Echipa CampSpirit.ro